dicționar de specialitate

De câțiva ani îmi tot propuneam să pun la un loc definițiile unor sintagme pe care le-am formulat în cadrul proiectelor la care am lucrat și unde mi se ceruseră clarificări pentru termeni pe care eu îi credeam ultra-obișnuiți pentru limbajul de specialitate. Ocazia de a ”compune” o listă de acest fel am avut-o la începutul lui 2016 când am fost invitată să fac parte din grupul de lucru coordonat de Direcția de Mediu a Primăriei Municipiului București care a avut rolul de a elabora Regulamentul privind elaborarea şi avizarea planurilor de amenajare peisagistică a parcurilor / grădinilor publice, a scuarurilor şi a spaţiilor verzi aferente căilor de circulaţie sau cursurilor de apă existente pe teritoriul Municipiului Bucureşti.

Pornind de la această bază, realizată și cu sprijinul colegelor din grupul de lucru, am să încep să dezvolt un fel de dicționar de specialitate pentru domeniul peisagisticii la care urmează să adaug în timp definiții și pentru alte sintagme pe care le întâlnesc lucrând în domeniu. De principiu, tot în timp, îmi propun să introduc acolo unde se poate și imagini care să ilustreze conceptele.

Sintagmele pentru care am formulat definiții sunt desigur așezate în ordine alfabetică, respectiv:


A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L  M  N  O  P  Q  R  S  Ș  T  U  V  X  Y  Z

În scurt timp urmează să formulez definiții pentru sintagmele: areal, cultivar, farfurie de udare, hibrid, repent,  soi, specie aclimatizata, specie alohtonă, specie autohtonă, specie exotică, specie indigenă, spontan.

Advertisements

Sunt peisagist cu acte în regulă din 2006, dar mă interesează ce se întâmplă în jurul meu dintotdeauna. Deseori, în ceea ce fac, sunt confundată cu un horticultor. Dar am înțeles între timp că se putea și mai rău: lumea putea să aibă impresia că sunt posesoare de șevalet și că am talent la pictură …

Tagged with: ,
Posted in dictionare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow Diana Culescu on WordPress.com
%d bloggers like this: