S … dicționar de specialitate

Sac de udare cu eliberare lentă (slow release watering bag) – sistem de udare utilizat de regulă în cazul arborilor nou plantați sau a arborilor tineri. Acest sistem este folosit pentru a evita saturarea solului cu apă (care poate afecta iremediabil rădăcina arborelui), asigurând asimilarea treptată a apei de către plante. În cazul arborilor nou plantați, sacul de udare cu eliberare lentă ajută la reducerea stresului indus de transplantare, care este amplificat de lipsa apei. Utilizarea acestui sistem de udare elimină consumul inutil de apă cauzat prin împrăștiere sau evaporare la sistemele clasice (udare cu furtunul, udare prin aspersiune, etc.).

Specie – categorie sistematică fundamentală, subordonată genului, care cuprinde plante cu trăsături și însușiri comune (port, tipul de frunză, tipul de floare, etc.). Specia este definită de regulă printr-o denumire științifică (în limba latină) precum și de una sau mai multe denumiri populare (de exemplu: Quercus robur – stejar). În cadrul unor specii au fost create și cultivaruri care reprezintă varietăți ale speciilor de bază în cazul cărora unul sau mai multe caractere (mărimea florii / forma florii / culoarea florii / culoarea frunzișului / forma frunzei, etc.) au fost modificate. Câteva exemple în acest sens sunt: Hibiscus syriacus ‘Boule de Feu’ – varianta a speciei de bază Hibiscus syriacus (zămoșiță de Siria) cu flori involte violacee, Prunus cerasifera ‘Pisardii’ – corcodușul roșu în cazul căruia culoarea frunzișului a fost transformată din verdele speciei de bază (Prunus cerasifera – corcoduș) în grena, Quercus robur ‘Fastigiata’ – cultivar cu ramuri fastigiate (îndreptate în sus, paralel cu trunchiul) al speciei de bază Quercus robur (stejar), Rhus typhina ‘Disecta’ – variantă a oțetarului (Rhus typhina) în cazul căreia foliolele care compun frunza au margini puternic sectate dând astfel un aspect diafan furnzișului. În cazul trandafirilor precum și a arborilor și arbuștilor fructiferi aceste varietăți poartă de obicei denumirea de soiuri (exemple de soiuri de meri: Jonagold, Rubra Precoce, Golden Delicious, etc.).

Specie adaptată condițiilor pedo-staționale – specie capabilă să se dezvolte optim în condițiile edafice și de climă ce caracterizează spațiul în care este amplasată sau în care urmează a fi inserată. Capacitatea de dezvoltare optimă în condițiile pedo-staționale caracteristice spațiului oferă posibilitatea de gestionare a vegetației cu un consum minim de resurse. Din această categorie pot face parte atât specii indigene (autohtone) pentru teritoriul din care face parte spațiul cât și specii alohtone – caracteristice altor areale. Speciile alohtone adaptate condițiilor pedo-staționale sunt reprezentate de specii aclimatizate (de regulă prin intervenția omului) pentru a se dezvolta adecvat în condiții diferite față de arealul de origine. Un exemplu în acest sens pentru Municipiul București este Quercus rubra – stejarul roșu originar din America de Nord care în prezent este o specie aclimatizată pentru condițiile specifice orașului, fiind prezent în multe din amenajările din nordul capitalei alături de specia indigenă Quercus robur – stejar (vezi și sintagma ”condiții pedo-staționale”).

Specii gazonante – plante erbacee, de regulă perene, care suportă tăierea / tunderea putând fi astfel utilizarea în amestecuri care au ca scop crearea unui covor verde natural în cadrul unor amenajări. Aportul decorativ este dat în acest caz de frunzișul plantelor (vezi și sintagma ”gazon”).

Subarbust – plantă perenă ale cărei tulpini sunt lemnoase numai la bază, părțile superioare ale acestora fiind erbacee (acestea sunt afectate frecvent de ger în timpul iernii).

Suprafață cu rol decorativ – zonă amenajată în cadrul unui spațiul verde pornind de la o anumită concepție, care necesită un de regulă o gestionare intensivă, creată cu scopul de a accentua aspecte compoziționale ale respectivului spațiu verde.

Advertisements

Sunt peisagist cu acte în regulă din 2006, dar mă interesează ce se întâmplă în jurul meu dintotdeauna. Deseori, în ceea ce fac, sunt confundată cu un horticultor. Dar am înțeles între timp că se putea și mai rău: lumea putea să aibă impresia că sunt posesoare de șevalet și că am talent la pictură …

Tagged with: ,
Posted in dictionare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow Diana Culescu on WordPress.com
%d bloggers like this: